Waarom zonnepanelen reinigen?

Nut van een onderhoud van zonnepanelen


Het weer en vuil (vogeluitwerpselen, bladeren, mos, stof,…) kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van je zonnepanelen. Als het bijvoorbeeld veel gesneeuwd heeft maar toch zonnig is, halen de zonnepalen nauwelijks rendement. Daarom is een reiniging van zonnepanelen erg nuttig. Een regelmatig onderhoud kan zelfs tot een extra rendement van 8% leiden.


Kleine vuildeeltjes kunnen nog door de regen weggewassen worden, maar na een tijd is een grondige reiniging van je zonnepanelen zeker nodig. Er kunnen zelfs zogenaamde hotspots ontstaan: dit zijn plaatsen op zonnepanelen die geen zonne-energie meer kunnen opvangen omdat ze bedekt zijn door bijvoorbeeld vogeluitwerpselen. Zonnecellen die wel nog goed functioneren kunnen hierdoor oververhit geraken. Zo kunnen de hotspots dus blijvende schade veroorzaken aan het zonnepaneel.


Vuil en stof dat op de zonnepanelen ligt zal deels vanzelf naar de onderrand van de zonnepaneel spoelen. Hierdoor komt er een ophoping van vuil en alg tegen de onderste aluminium rand van de zonnepaneel.  Dit hoopt zich op tot de eerste rij zonnecellen.

Horizontaal:Voor horizontaal geplaatste zonnepanelen gaat een deel van de zonnepaneel minder opbrengst leveren, maar heeft niet direct invloed op de gehele prestatie van het paneel. Dit komt omdat de cellen op een paneel in strings zijn opgedeeld. De onderste string gaat  gewoon slechter presteren, maar de bovenste strings blijven hun opbrengst leveren.

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben veel meer last van vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen

Voor zonnepanelen  is vuil onderaan de paneel veel kwalijker. Het vuil zorgt er namelijk voor dat de zonnecellen van alle strings van het paneel minder gaan presteren. Zorg er dus voor dat de ophoping van vuil beperkt wordt.